top of page

Még gyerekkoromban ismerkedtem meg a jógával és a vízi sportokkal.

Később a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szereztem mesterfokozatú diplomát testnevelő tanár és rekreációszervezés-egészségfejlesztés szakon, mely során a biokémia - azon belül a sejtekben végbemenő anyagcsere folyamatok, bioenergetika - sport pszichológia, valamint az edzéselmélet tantárgyak álltak az érdeklődésem központjában.

 

Évekkel később olvastam az Oxygen Advantage (Patrick McKeown, 2015) című könyvet, amelyben az író részletezi a szájon keresztül légzés és a túlzott mértékű CO2 leadás hátrányait. Ekkor szembesültem azzal, hogy minden bizonnyal 34 éven keresztül helytelenül vettem levegőt, de én ezt a típusú légzést teljesen normálisnak hittem - még a rendszeres légszomj ellenére is. Tizenkét évnyi versenyszintű úszás és ötéves egyetemi sporttanulmány ellenére egyetlen könyv és az ott leírtak alkalmazása ami végül is 34 évnyi folyamatos orrdugulást és orrfolyást szüntetett meg az életemben.

 

Tapasztaltam továbbá, hogy a fiziológiai tünetek megszűnése mellett életem pszichoszociális területén is változás következett be: enyhültek a gyakran előforduló szorongásaim. A szabadtüdős merüléssel mint sportággal is ekkor találkoztam, amely ismét új perspektívából segített megismerni a légzés tudományát.

 

2018-ban tanulmányútra indultam Indiába, ahol különböző jógaiskolák által szervezett képzés-sorozaton vettem részt, leginkább a légzés tudományára irányítva a figyelmem. Felfedező utam fő motivációja a különböző kultúrák légzőgyakorlatainak megismerése volt a jóga eredetének kutatása- és tanítási módszertanának megfigyelése mellett. Utazásaim során a jógából ismert Pranayamán kívül megismertem a Buteyko légzést, a Wim Hoff módszert, valamint a Tai Chi-ben alkalmazott légzés filozófiát, és a Holotrop légzést is.

 

Ezek a technikák a világ különböző pontjairól származnak, és egyre nagyobb figyelmet kapnak a nyugati világban is. Tanulmányutam utolsó hónapjaiban lehetőséget kaptam arra, hogy magam is jógaórákat tartsak és meditációs és légző gyakorlatos workshopokat vezessek. Az Indiai terep kutatásomat az éppen kitörő pandémia szakította félbe.

 

Szülőföldemre visszatérve szeretném megosztani minél többekkel mind az elméleti mind a gyakorlati tapasztalataimat és tanultakat a légzésről mint tudományról, filozófiáról vagy akár a spirituális lehetőségeiről. Várok mindenkit szeretettel légzés tréningjeimre, akik szerenék csoportosan, erősebb energiákat képezve, együtt dolgozni az egyéni céljaikon.. Ilyen célok lehetnek az érzelmeink kezelése, szorongás megszüntetése, stressz helyzetekre való nyugodt reagálás, szellemi felfrissülés és tisztábban látás vagy akár a szabadtüdős merülésre való felkészülés.

Privát ülések 

bottom of page